Rólunk

A Genfi Magyar Kulturális Központ (GMKK) a magyar kultúra ügyét szolgálja a nemzetközi életnek e fontos központjában.

Célunk a genfi magyar közösség építése, erősítése, a helyi magyarság kulturális igényeinek minél széleskörűbb kiszolgálása, a magyar identitástudat megőrzése, valamint a magyar kultúra és értékrend minőségi képviselete Genfben, illetve Svájcban.
A GMKK számos rendszeres és alkalmi magyar rendezvénynek ad otthon. Ismétlődő eseményeink közé tartoznak a gyermek-szülő klubok, a magyar filmklubok, a képzőművészeti műhelyek, a társasjáték délutánok, az irodalmi kávéházak, a karaoke estek, kézműves foglalkozások.
Központunk 2019. szeptemberétől indította útjára a heti rendszerességű francia nyelvtanfolyamot magyar oktatóval, valamint a havonta egyszer működő integrációs ügyeletet, amely során szakembereink segítenek a francia nyelvű hivatalos levelezés lefordításában és válaszlevelek megírásában; jogi, szociális és tartózkodási engedélyek kérdéseinek megválaszolásában, emellett gyermekpszichológus nyújt tanácsadást, valamint franciául nem beszélő szülőkhöz csatlakozunk szülői értekezleten történő fordítás céljából. Integrációs ügyelet szolgáltatásunk ingyenes.
A Genfi Magyar Kulturális Központ, a helyi magyar szervezetek összefogás céljából, 2019. májusában létrehozta és azóta működteti a Genfi Magyar Eseménynaptár weboldalt, ahol minden genfi magyar eseményt megtalálnak havi és heti bontásban. A weboldal címe: www.genfiesemeny.com
A Központ Szabó Zoltán nagyhírű, 35 éven át sikeresen működő, 26000 kötetet számláló magyar könyvtárának utódja. Sajnos, 2011-ben a bibliotéka 180 négyzetméteres helyisége felszámolásra került, így a kötetek közel 90%-a elkerült Genfből. A könyvek egy részét a csengeri O’sváth György Alapítvány kapta meg, másik része kárpátaljai iskolákba került. A könyvtár jelenlegi állámonyát elsősorban hungarikumok teszik ki, emellett genfi vagy svájci vonatkozású művek állnak rendelkezésre. Ezt szándékozzuk gyarapítani a gazdag magyar könyvkiadás friss termékeiből.
A Genfi Magyar Kulturális Központ fennmaradását a Magyar Állam a Kőrösi Csoma Program ösztöndíjasának biztosításával segíti, aki teljes munkaidőben járul hozzá a Központ működésének sikeréhez. Emellett a szervezetben végzett munka teljes mértékben önkéntes.

Hiszünk abban, hogy magyar programok biztosításával színesebbé tesszük a genfi hétköznapokat.

 

Célunk

A genfi magyarok kulturális igényeinek széleskörű kiszolgálása, valamint a közösség építése.

Küldetésünk

A magyar identitástudat megőrzése, emellett a magyar kultúra és értékrend minőségi képviselete Genfben, illetve Svájcban.

Csatlakozz hozzánk!