top of page

Rólunk

A Genfi Magyar Kulturális Központ (GMKK) egy egyesületi formában működő nonprofit szervezet, mely a magyar kultúra ügyét szolgálja a nemzetközi életnek e fontos központjában. 2010. szeptember 19-én alakult Mercz László kezdeményezésére.

Célunk a genfi magyar közösség építése, erősítése, integrálása, a helyi magyarság kulturális igényeinek széleskörű kiszolgálása, a magyar identitástudat megőrzése, valamint a magyar kultúra és értékrend minőségi képviselete Genfben, illetve Svájcban.
Központunk számos rendszeres és alkalmi rendezvénynek ad otthont magyar nyelven,  mint például az irodalmi kávéházaknak és esteknek, könyvbemutatóknak, történelmi és tudományos előadásoknak, gyermek-szülő kluboknak, kézműves foglalkozásoknak, képzőművészeti műhelyeknek, karaoke esteknek.
A GMKK 2019. szeptemberétől indította útjára heti rendszerességű francia nyelvtanfolyamát magyar oktatóval, 2021-ben pedig magyar nyelvtafolyam nyílt idegen anyanyelvűek részére.
Szervezetünk, a Genfben élő magyarok helyi beilleszkedését a havonta megrendezésre kerülő integrációs ügyeletettel hivatott szolgálni, amely során szakembereink segítenek a francia nyelvű hivatalos levelezés fordításában és válaszlevelek megírásában; jogi, szociális és tartózkodási engedélyekhez kapcsolódó kérdések megválaszolásában, emellett gyermekpszichológus nyújt tanácsadást, valamint franciául nem beszélő szülőkhöz csatlakozunk szülői értekezleten történő fordítás céljából. A  szolgáltatás ingyenes.
A magyar gasztronómia is szerepet kap a Genfi Magyar Kulturális Központ életében, hiszen hazai ízekkel várjuk látogatóinkat minden második vasárnap a genfi magyar vásáron. Továbbá, 2021-ben indítottuk útjára magyar borklubunk, ahol a magyarországi borkínálat egy-egy ínycsiklandozó szőlő nedűjét kóstolhatják meg a résztvevők. 
Könyvtárunk Szabó Zoltán nagyhírű, 35 éven át sikeresen működő, 26000 kötetet számláló magyar bibliotékájának utódja, melynek 180 négyzetméteres helyisége 2011-ben felszámolásra került.  A kötetek közel 90%-a elkerült Genfből. A könyvek egy részét a csengeri O’sváth György Alapítvány kapta meg, másik részét pedig kárpátaljai iskoláknak adományoztuk. A könyvtár jelenlegi állámonyát elsősorban hungarikumok teszik ki, emellett genfi vagy svájci vonatkozású művek állnak rendelkezésre. Ezt szándékozzuk gyarapítani a gazdag magyar könyvkiadás friss alkotásaiból. Egyesületünk folyamatosan támogatja a helyi magyar vagy magyar gyökerekből táplálkozó szerzők magyar és francia nyelvű alkotásainak bemutatását.
A Genfi Magyar Kulturális Központ, a helyi magyar szervezetek összefogása céljából, 2019. májusában létrehozta és azóta működteti a Genfi Magyar Eseménynaptár weboldalt: www.genfiesemeny.com, ahol minden genfi magyar program megtalálható egy helyen, heti és havi bontásban. 
A Genfi Magyar Kulturális Központ működését a Magyar Állam a Bethlen Gábor Alapon keresztül, valamint a Kőrösi Csoma Program ösztöndíjas biztosításával támogatja. Az ösztöndíjas teljes munkaidőben járul hozzá a Központ működésének sikeréhez. A program, sajnos, 2020. szeptembere óta, átmenetileg, szünetel.
Az egyesületben végzett munka önkéntes.

Hiszünk abban, hogy magyar programok biztosításával színesebbé tesszük a genfi hétköznapokat.

Our Mission

Célunk

A genfi magyarok kulturális igényeinek széleskörű kiszolgálása, valamint a közösség építése.

Küldetésünk

A magyar identitástudat megőrzése, emellett a magyar kultúra és értékrend minőségi képviselete Genfben, illetve Svájcban.

Csatlakozz hozzánk!

bottom of page