top of page
Keresés

Anyanyelv-apanyelv-országnyelv?

Frissítve: 2020. máj. 14.

Erdélyi Ágnes gyermekpszichológus a két- és többnyelvűség problematikájáról tartott előadást 2020. január 25-én a Kultúrközpontban.


Erdélyi Ágnes Genfben élő gyermekpszichológus 2019. őszén keresett meg bennünket azzal az ötlettel, hogy tartana pszichológiai előadásokat a Genfi Magyar Kulturális Központban. Az ajánlatot természetesen nyitottsággal fogadtuk, első előadását január 25-én tűztük műsorra Anyanyelv-apanyelv-országnyelv? címmel. A gyermekpszichológus szakember olyan témát járt körül, amely a külföldön élő családok nagy részét érinti: az idegen nyelvű környezetnek és/vagy a vegyes házasságoknak köszönhető két- és többnyelvűség problematikáját.


Az előadás nagy érdeklődésnek örvendett, 25-en vettek részt, akik közül többen első alkalommal jöttek el a Genfi Magyar Kulturális Központba, sőt olyan is volt, aki Lausanne-ból utazott ide az előadásért. Nagy örömünkre tehát az előadás felkeltette olyan magyarok figyelmét is, akik ezidáig nem érdeklődtek a magyar nyelvű programok iránt Genfben, így bekapcsolhattuk őket is a helyi magyar „vérkeringésbe”. Az előadást követően több mint egy órás kötetlen beszélgetés alakult ki a résztvevők között, személyes kérdéseiket, dilemmáikat osztva meg egymással és a szakemberrel.

A közönség eszmecseréjét és aggodalmait hallgatva, az előadás tanulságaként megfogalmazható, hogy

szerencsére számos külföldön élő szülő életében kiemelt fontossággal bír a magyar nyelv megőrzése és gyermekeinek való továbbadása.

Sipos Noémi, KCSP-ösztöndíjas
18 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentarios


bottom of page